dissabte, 30 de gener del 2010

Pregunta de MIR 2009 en la pagina de la SECOT

Pregunta del MIR 2009 (la podeu trobar a la pagina de la SECOT)

Un varón de 58 años de edad, trabajador manual, presenta dolor de característicasmecánicas y a veces de reposo en su hombro derecho, de 20 días de evolución que mejora con tratamiento antiinflamatorio no esteroideo. A la exploración, la movilidad de la columna cervical es normal y no dolorosa. El hombro presenta una limitación de la rotación interna y dolor a la elevación del hombro de más de 90º. La radiología simple ofrece un ascenso de la cabeza humeral y signos artrósicos leves y laecografía una bursitis sin rotura del tendón supraespinoso.

¿Cuál de las siguientes actuaciones está CONTRAINDICADA?

1) Solicitar una interconsulta al médico Rehabilitador.

2) Realizar una infiltración con anestésico local y corticoide

en el espacio subacromial.

3) Solicitar una resonancia magnética del hombro.
4) Evitar los excesos de levantamiento de peso.
5) Aconsejar una prótesis de hombro.
Respuesta correcta...
5) Aconsejar una prótesis de hombro .

Comentari

Aquest cas no s'enten, si les articulacions tenen un procés degeneratiu presenten signes de limitació articular , sovint similars en graus, als quadres de conflicte sbcromial pero per concepte mai de la mateixa ETIOLOGIA.

La imatge d'ascens del cap es dona sobretot en les lesions cròniques evolucionades del manegot ( 20 dies ?)i d'altre banda diu el cas que no te cap imatge ECO de ruptura (extrany si te un ascens el cap).

Es per preguntar: te artrosi o no la te ?El concepte artrosis leve no ho aclareix ja que la repercusio capsular (limitació, dolor...) d'aquest proces es dona des de el seu inici en aquesta i en totes les articulacionsi per aquest motiu es cot confondre amb una tendinopatia.El meu consell i es nivell de evidencia diagnòstica V, que li quedi clar a qui ha fet la pregunta.

1) Solicitar una interconsulta al médico Rehabilitador. Per mi no es correcte. El tractament de la artrosi de espatlla te poca resposta al tractament fisic. Ni hablar de fer exercicis us podeu imaginar si tractesim la artrosi de genoll indicant que fessin bicicleta estàtica...Per llógica tindriem ++ dolor.

2) Realizar una infiltración con anestésico local y corticoide en el espacio subacromial.Infiltrarieu la bursa prepatelar ó la regio parameniscal per tractar una artrosi degenoll infiltrarieu la regio periarticular del maluc? Pues eso, si te una artrosis de espatlla tampoc indiqueu MAI com a tractament una infiltracio.

3) Solicitar una resonancia magnética del hombro.Si fem cas de la ECO, no te sentit si no es per planificar una INTERVENCIO DE ARTROPLASIA ( per tal de valorar si s'ha de fer una artroplastia de tipus anatòmic ó invertida)

4) Evitar los excesos de levantamiento de peso.Si , pel mateix motiu que la resposta 2

5) Aconsejar una prótesis de hombro.Per que no? No indiquem una artroplastia en els procesos degeneratius del genoll? Esperem mes? O pot ser podem fer algun tipus de artroplastia de recobriment que millori dolor i limitacio (la bibliografia ens diu que son molt similar els resultats de les hemi als de les totals, tot i sent aquestes ultimes superiors)

Respuesta correcta... 1 y 2 ) Comentarlo al Rehabilitador y ponerle una infiltracion... a una artrosis.

He escrit a la SECOT , ja us dire si contestan

2 comentaris:

Annanota ha dit...

Una servidora el dia del MIR hauria deixat aquesta pregunta en blanc... a dia d'avui i abans de veure la resposta les Dres. Grau i Ras de primeres hem dit la opció 5 però si et llegeixes detingudament la pregunta ja no sabem ni d'on venim ni a on anem.

Salomeke ha dit...

Osplins Jordi!!!! és que aquets del MIR són uns "liantes".
Ja ens diras si t'han dt algo!!!!