dilluns, 31 de març del 2008

Spaso Method


Mètode pas a pas. Un dia a urgències


NO HI HA REDUCCIO IMPOSSIBLE SINO MALALT MAL RELAXAT
Respecte a les maniobres de reducció de les luxacions glenohumerals anteriors: Mètode de Spaso publicat al American Journal of Emergency Medicine del 2001 ( Yuen MC. The use of the Spaso technique in a patient with bilateral dislocations of shoulder.Am J Emerg Med. 2001 Jan;19(1):64-6) I al Emergency Medicine Journal 2001 (Yuen MC. An easy method to reduce anterior shoulder dislocation: the Spaso technique.Emerg Med J. 2001 Sep;18(5):370-2.) També a la la Revista española de cirugía osteoarticular:(FM Canillas del Rey. Tecnica Spaso para reduccion Luxacion anterior del hombro: Revista española de cir Osteoarticular.Vol. 42, Nº. 230, 2007 , pags. 61-6) i Revisat per un grup de Turquia a la manteixa revista aquest gener de 2008 (Ugras AA. Reduction of Anterior Shoulder Dislocations by Spaso Technique: Clinical Results.J Emerg Med. 2008 Jan 26).

Mètode fàcilment reproductible, pacient en supí es realitza tracció del membre en direcció a l'eix corporal del pacient mentre es va fent flexió de l'espatlla fins als 90º. En aquest punt, si encara no s'ha reduït, es pot fer RE. Cal distreure el pacient.
La maniobre ha de ser lenta perque no li faci mal i ho agraeixen. No cla contratracció, per això és el mètode amb el que us ho podeu fer sols. El tema és que es busca elevat per lligamentotaxis l'escàpula per encarar la glena al cap humeral. Si el pacient us aixeca tota l'espatlla, vosaltres tranquils, acaben claudicant i si no ho feu vosaltres abans acabareu reduïnt la luxació. Molt poc dolorós i fàcil de realitzar.

BEEN THERE, DONE IT, IT'S EASY!Proveu-lo us agradarà.