dilluns, 26 de novembre del 2007

Fracturas de la faceta anterointerna de la coronoides

Per si voleu saber on es l'article:
Job N. Doornberg, MS1 and David C. Ring, MD.
Fracture of the Anteromedial Facet of the Coronoid Process
The Journal of Bone and Joint Surgery(American).2006;88:2216-2224.


1 comentari:

inspectorclousseau ha dit...

L'articulació Cúbit-Humeral és el principal estabilitzador del colze. Heu d'entendre el colze com un anell (igual com la pelvis i la classificació de Tile), en que la disrupció d'un sol element no afectarà a l'estabilitat, però la ruptura de dos estabilitzadors comportarà un problema. Els elements de cada part de l'anell els trobem dividits en 4 columnes distribuides de forma 3D: Col. Anterior (Coronoides, Ms Braquial A, Càpsula anterior), Col. Medial (Coronoides, MCUL, Epitròclea), Col. Posterior (Olecranon, Trícpes, Càpsula posterior) i Col. Lateral (Cap de Radi, Capitellum i LCUL).
D'aqui heu de deduir que les fractures de la faceta antero-medial de la coronoides, pel seu mecanisme lesional (Varo forçat) endemés de la pròpia fractura, duran associada una ruptura del LCUL (Lateral Collateral Ulnar Ligament Complex), però no sempre.
Aqui el quid del tema: s'han d'operar sempre?. En la meva húmil opinió: NO. Primer testar l'estabilitat (comprovar la integritat del complexe extern) i en cas de ser inestable: IQ. S'ha de reparar un o dos dels elements lesionats?. El colze, així com moltes altres articulacions ha estat immòbil massa anys. L'hem de deixar moure desde JA!. Reparem tot el lesionat i podrem començar a moure abans per tal que els estabilitzadors secundaris (musculatura Pronadora-flexora i Supinadora-extensora) ajudin a la seva estabilització. Fins aviat.

El colze és molt bonic, el colze és el teu amic.