dimecres, 25 d’agost del 2010

Fracturas de Pelvis. Curso de Edimburgo

Pues estaba yo mirando la programacion del TQ3 de mañana cuando he visto que tengo un pedazo de pelvis para intervenir que habia llegado mientras estaba en el curso de Edimburgo (recomendable para R4 y aquellos que quieran practicar ingles).
Me he estado repasando el caso y queria comentar algo de los que nos presentaron allí sobre Damage Control.
En un paciente con fracturas multiples, inestable o potencialmente inestable, lo primero es el ABC. En caso de una fractura de pelvis nosotros debieramos contribuir en la C de circulation cerrando el anillo pelvico como primera medida. En este hospital son muy aficcionados a la arteriografia pero en la mayoria de sitios se recomienda inicialmente cerrar el espacio que deja abierto la pelvis para minimizar las posibilidades de sangrado.
Lo que en el curso de Edimburgo nos añadieron es que si bien esto es posible hacerlo inicialmente con el cinturon pelvico, la sabana con tensoplast que les colocamos, no se recomienda el uso de éste más allá de las 48h ya que si esta con la tension adecuada le podia dejar lesiones cutaneas que nos dificultaran proximas intervenciones (normalmente a los 5-7 dias).
Es cierto que la colocacion de un fijador externo de pelvis es una tecnica muy demandante y parece que dificulte el manejo del paciente en UCI, aunque el paciente gane en estabilidad.
Pese a las dificultades que supone es una tecnica que deberiamos ser capaces de aplicar en casos seleccionados.

Damage control orthopaedics for a pelvic ring injury with exsanguinating hemorrhage involves rapid clinical decision-making and multiple teams for resuscitation and minimally invasive pelvic stabilization (e.g., with a pelvic binder, external fixator, pelvic c-clamp, or pelvic stabilizer). Patients who do not respond to these measures should be considered for angiography and embolization if they are likely to survive the trip to the angiography suite; otherwise, they should be considered for pelvic packing once any underlying coagulopathy has been corrected.
Damage Control Orthopaedics. Evolving Concepts in the Treatment of Patients Who Have Sustained Orthopaedic Trauma Craig S. Roberts, MD1, Hans-Christoph Pape, MD2, Alan L. Jones, MD3, Arthur L. Malkani, MD1, Jorge L. Rodriguez, MD1 and Peter V. Giannoudis, MD4

Ruben

divendres, 6 d’agost del 2010

UN POQUITO DE RAQUIS...

Hola.
Sé que, incomprensiblemente, el raquis no es muy popular en el servicio... Burrrusss!!!
Bueno, pues yo os dejo una referencia de un articulillo que creo que os puede gustar porque es muy fácil de leer y trata de un tema que vemos cotidianamente: la discusión con el radiólogo y/o anestesista y/o uciólogo por la exploración radiológica del raquis cervical. Aunque os advierto que nos van a seguir haciendo el mismo caso que hasta ahora... o no...

"Clearing the cervical spine in critically injured patients: a comprehensive C-spine protocol to avoid unnecessary delays in diagnosis" Eur Spine J (2006) 15: 1801–1810.

La biblioteca del hospital no dispone de acceso a la European Spine Journal, yo sí. Así que si queréis el artículo me lo podeis pedir y os lo enviaré por correo electrónico.


Muchas gracias.

anita.

P.D.: VIVA EL ESQUELETO AXIAL!!!

dijous, 5 d’agost del 2010

Fractures de la estiloides cubital...?

Aqui teniu la referència dels dos últims articles publicats sobre aquestes lesions. Tots dos són al JBJS Americà. Ho penjo en referència als comentaris que, per desgràcia i com de costum, heu hagut de sentir a la sessió d'avui al matí.

J. Sebastiaan Souer, David Ring, Stefan Matschke, Laurent Audige, Marta Marent-Huber, Jesse B. Jupiter and the AOCID Prospective ORIF Distal Radius Study Group. Effect of an Unrepaired Fracture of the Ulnar Styloid Base on Outcome After Plate-and-Screw Fixation of a Distal Radial Fracture. J Bone Joint Surg Am. 2009;91:830-838.


Jae Kwang Kim, Young-Do Koh and Nam-Hoon Do. Should an Ulnar Styloid Fracture Be Fixed Following Volar Plate Fixation of a Distal Radial Fracture? J Bone Joint Surg Am. 2010;92:1-6.

Els tireu un cop d'ull i el proper dia que algú comenti quelcom sobre el tema podreu respondre vosaltres.

Article del JBJS

Fer l'esforç de ser sistemàtics i rigurosos en el proces de diagnòstic us ajudara a aprendre mes i beneficiara als vostres pacients. Segurament heu sentit alguna vegada aquesta sentència "No podem operar radiografies" donçs be ara ja surt al jbjs :

The Art of the Knee Examination: Where Has It Gone? K. Donald Shelbourne
The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2010;92:e9.

...com que hem fet grans avenços tecnològics (examens de alta tecnologia), la nostra capacitat per al pensament i la raó s'està utilitzant cada vegada menys. Els resultats d'aquesta enquesta indiquen que molts transtorns del genoll estan sent tractats amb cirurgia sobre la base de les troballes en les radiografies i ressonàncies magnètiques sense que es realitzi un examen minuciós dels dos genolls . Setze pacients que havien estat vistos pels cirurgians ortopèdics informen que el cirurgià havia solicitat una imatge de ressonància magnètica, però no havia realitzat un examen del genoll lesionat. Diversos estudis han demostrat que és molt comú trobar senyals anormals de ruptura de menisc en la ressonància magnètica en exploracions de persones que són asimptomàtiques, i aquestes anormalitats es fan més comuns en la vellesa. La tecnologia, que hauria de ser una eina d'assistència que ens ajudes a confirmar una orientacio diagnòstica, s'ha convertit en una crossa en la nostra professió en lloc d'una eina. En la meva opinió, una imatge de ressonància magnètica no s'ha de fer a menys que un examen detallat de els dos genolls s'hagi fet, i el metge tingui un diagnòstic de presumpció. La exploració és necessària per confirmar la orientacio diagnòstica i / o per guiar el tractament. Sarmiento ha estat eloqüent al discutir com la tecnologia ha estat un factor important en la disminució del respecte de l'ortopèdia quan va dir: "És fals afirmar que la cirurgia innecessària i abús dels exàmens d'alt cost no essencials no estan molt estesos i cada vegada més freqüents."

Sospito que el problema que treu a la llum aquest estudi és també present en altres articulacions del cos. Es necessita un nou èmfasi en l'educació dels metges (de tot tipus) sobre com correcte i acuradaments'ha de examinar un genoll (i altres articulacions) . No hi ha res millor per l'estudi dels pacients com escoltar que ens explica del el seu problema i realitzar un examen físic exhaustiu.

Els resultats d'un examen físic ha de prevaler sobre les conclusions d'un estudi de ressonància magnètica o un altre examen de diagnòstic quan es descobreixin discrepàncies. El judici clínic ha de ser primordial....

dilluns, 2 d’agost del 2010

Biblioteca

Bona tarda,
Avui hem començat el trasllat de la biblioteca del Servei de COT, que s'ubicarà a partir d'ara la sala de sessions de la 5a planta, a l'abast de tots. Hem d'esperar que fixin bé la prestatgeria per reubicar els llibres. Avui els he posat en caixes degudament identificades per temes per facilitar-nos la col.locació. Compto amb vosaltres per a aquesta feina, i us prego màxima cura en la utilització dels llibres. Moltes gràcies,
Pere Torner.